Visie
IEDER KIND IS ANDERS, IEDER KIND IS BIJZONDER, IEDER KIND IS UNIEK!
’t Kleine huis gastouderopvang is een kleinschalige professionele opvang met een huiselijke sfeer voor kinderen van 0-4 jaar. Bij ’t Kleine huis staat mijn visie VOLGT centraal. ’t Kleine huis biedt een veilige, betrouwbare en stimulerende omgeving. Waar elk kind anders, bijzonder en UNIEK is. Kinderen voelen zich fijn en thuis bij ’t Kleine huis en durven daardoor zichzelf te zijn en vol vertrouwen op hun eigen tempo te ontwikkelen, de omgeving verkennen en spelenderwijs ervaringen op te doen om zo te ontwikkelen tot een zelfstandig en sociaal kind.
V - VERTROUWEN: Bij ’t kleine huis bouw ik een speciale band op met het kind, bied ik een veilige ruimte waarin elk kind zich vrij voelt om zijn gedachten en gevoelens te delen. Ik neem de tijd en aandacht om het kind goed te leren kennen en te begrijpen. De sterke band met het kind zorgt voor een gevoel van vertrouwen, veiligheid en geborgenheid.
O - OVERGANG: Bij ’t Kleine huis bied ik de ouder en het kind de ruimte om afscheid van elkaar te nemen. Geef ik het kind de troost en een warme knuffel om de overgang van thuis naar de gastouder zo soepel mogelijk te laten verlopen.
L - LUISTEREN: Bij ’t Kleine huis is er aandacht voor emoties. Boosheid en verdriet zijn gevoelens die kinderen mogen hebben. ik ben er om te helpen wanneer een kind verdrietig of boos is. Ik bied een troostende schouder, luisterend oor en begeleid het kind bij het uiten en begrijpen van zijn emoties
G - GEMAK: Bij ’t Kleine huis heerst er een warme en een gestructureerd thuisgevoel. Ik zorg voor een gezellige en gestructureerde omgeving waarin kinderen zich op hun gemak voelen. Een vast dagritme en duidelijke routines helpen kinderen om te weten wat er gaat gebeuren en creëren een gevoel van veiligheid.
T - TROTS: Bij ’t Kleine huis vinden wij spelenderwijs leren belangrijk. Of het nu gaat om puzzels, spelletjes of rollenspellen. Door spelenderwijs te leren stimuleer ik de ontwikkeling van het kind en breng ik plezier in het leerproces. Ik moedig het kind aan en geef complimenten. Hierdoor vergroten de gevoelens van trots en eigenwaarde van het kind.
Marianne Riksen Walraven beschreef vier pedagogische basisdoelen die van belang zijn voor de ontwikkeling van het kind. Deze vier competenties worden in dit pedagogisch werkplan verder toegelicht en beschreven. Hoe hier dagelijks mee wordt gewerkt.
Deze vier competenties kan je vertalen in de volgende vragen:
- Heeft het kind het naar zijn zin?
- Heeft een kind iets geleerd dat zinvol is voor hem/haar?
- Heeft een kind met andere kinderen gespeeld?
- Heeft een kind geleerd op een sociale en respectvolle wijze met anderen om te gaan?
*VOLGT
Is een uniek acroniem van 't Kleine huis gastouderopvang en mag alleen met toestemming worden gebruikt.
EMOTIONELE VEILIGHEID
Alles begint met emotionele veiligheid, de basis van waaruit een kind met vertrouwen durft te gaan ontwikkelen en leren. Om die basis te geven en dat vertrouwen te creëren, is het voor mij als gastouder het voornaamste basisdoel om een veilige, warme en liefdevolle omgeving te scheppen waarin kinderen zich gehoord en gezien voelen. Het gevoel van emotionele veiligheid draagt bij aan het 'welbevinden' van kinderen.
Welbevinden betekent 'het naar je zin hebben' of 'je op je gemak voelen'. Als een kind zich fijn en veilig voelt, zal het vol zelfvertrouwen de omgeving gaan ontdekken, ervaringen opdoen en zich spelenderwijs gaan ontwikkelen. Door het unieke karakter van gastouderopvang hebben de kinderen hun eigen vertrouwde groep met elke dag dezelfde gastouder, wat de emotionele veiligheid vergroot.
Bij ’t Kleine huis gastouderopvang wordt er dagelijks tijd gemaakt om ieder kind persoonlijke aandacht te geven. Er word tijd gestoken in het leren kennen van de persoonlijkheid van het kind maar ook interesses van het kind. Dit door middel van meespelen tijdens het spel of een activiteit 1 op 1 of in groepsverband te organiseren. Zo kan de gastouder een gevoel van veiligheid en vertrouwen overbrengen aan het kind.
ONTWIKKELING VAN PERSOONLIJKE COMPETENTIES
Elk kind is anders en elk kind is uniek. Om de persoonlijke- en sociale competenties te stimuleren laat ik kinderen zoveel mogelijk eerst zelf proberen, “Van proberen kan je leren”. Bij ’t Kleine huis gastouderopvang krijgen kinderen de ruimte en gelegenheid om zelf te ontdekken wat hun mogelijkheden en onmogelijkheden zijn. Deze dynamiek van onderzoeken, ontdekken en herhalen is een belangrijk aandachtspunt in de ontwikkeling.
’t Kleine huis gastouderopvang kijkt gericht naar het kind: waar is het mee bezig, waar gaat de aandacht naartoe en op welke manier onderzoekt het kind. Ik sluit hier in de ontwikkelingsstimulering op aan door ervoor te zorgen dat de materialen en inrichting afgestemd zijn op de verschillende behoeften van de kinderen.
Binnen is genoeg ruimte en speelgoed aanwezig om zowel de grove als de fijne motoriek te kunnen ontwikkelen. De kinderen hebben genoeg ruimte om te lopen, dansen of te leren rollen en kruipen. Voor de baby’s is een box aanwezig, maar liever spelen we op de grond met bijvoorbeeld een rammelaar, een knuffeldoekje of een grijpbaar speeltje. Voor de peuters is er knutsel, kleur- en verf materiaal, puzzels, boekjes, verzamelmateriaal, imitatiespeelgoed of bouwmateriaal aanwezig.
Buiten is er een grote, veilige en omheinde tuin voor de kinderen met veel gras. Hier kan volop gerend, gefietst en gespeeld worden met fietsjes, zand/water tafel en trampoline. Er wordt ook wel eens speelgoed van binnen mee naar buiten genomen zoals de duplo. Verder is er op loopafstand een speeltuin in de buurt aanwezig.
Door bovenstaande materialen/speelgoed in de opvang aan te bieden worden kinderen gestimuleerd om hun fantasie en eigen rollenspel toe te passen in hun spel. Leren kinderen torens bouwen, rijden met een auto, de pop aan en uitkleden, knippen en plakken, verven en kleuren. “KINDEREN LEREN DOOR TE SPELEN”.
ONTWIKKELING VAN SOCIALE COMPETENTIES
Elk kind is anders en elk kind is uniek. Om de persoonlijke- en sociale competenties te stimuleren laat ik kinderen zoveel mogelijk eerst zelf proberen, “Van proberen kan je leren”. Bij ’t Kleine huis gastouderopvang krijgen kinderen de ruimte en gelegenheid om zelf te ontdekken wat hun mogelijkheden en onmogelijkheden zijn. Deze dynamiek van onderzoeken, ontdekken en herhalen is een belangrijk aandachtspunt in de ontwikkeling.
In spel zijn meerdere ontwikkelingen te zien; zoals het alleen spelen, naast elkaar spelen, samen spelen. Als gastouder stimuleer ik het alleen spelen en naast elkaar spelen door kinderen een plekje te bieden waar zij veilig en rustig kunnen spelen. Tijdens samenspel leren kinderen dat ze rekening moeten houden met de wensen van andere kinderen. Van zich af te bijten, in te schikken en oplossingen zoeken die voor iedereen aanvaardbaar zijn.
Bij ’t Kleine huis gastouderopvang word uitgelegd over wat gewenst en ongewenst gedrag is. Er wordt geleerd dat we samen het speelgoed opruimen en elkaar kunnen helpen. Sociaal zijn naar andere kinderen maar ook naar volwassenen, hierbij word bedoeld netjes; hallo of tot de volgende keer te zeggen als dit tegen je wordt gezegd. Voor de allerkleinste leren we dat het netjes is om te zwaaien. Als gastouder zorg ik ervoor dat er een fijne sfeer heerst en er altijd positief wordt gecommuniceerd en heb ik de taak het goede voorbeeld te geven aan de kinderen omdat je word gezien als rolmodel.
OVERDRACHT VAN NORMEN EN WAARDEN
’t Kleine huis gastouderopvang verstaat onder normen en waarden het verwachtingspatroon van iemands sociale gedrag, zoals respect hebben voor anderen, verantwoordelijkheid nemen en je naasten liefhebben. Kinderen krijgen de normen en waarden mee van de omgeving waarin ze opgroeien. Binnen het gezin en in de relatie met de gastouder krijgen kinderen de gelegenheid om normen en waarden eigen te maken. Deze normen en waarden spelen een belangrijke rol bij de vorming van de persoonlijkheid van het kind. Het zijn opvattingen over hoe men zich wel en niet moet gedragen in concrete omstandigheden.
Bij ’t Kleine huis gastouderopvang leren de kinderen dat we samen spelen en samen delen. Dit betekent dat we het speelgoed samen delen, maar dat we niet mogen afpakken van elkaar. In de dagelijkse omgang gebeurt dit in de leeftijd van 0 tot 4 regelmatig omdat ze dit nog moeten leren. Mocht er een conflict voorkomen waarbij kinderen ruzie hebben of er wordt afgepakt zal er uitgelegd worden wat het ongewenste gedrag is, en hoe we dat op kunnen lossen. Er word geleerd dat als we een ander verdrietig hebben gemaakt onze excuses aan bieden en eventueel een handje of en knuffel word gegeven.
De kinderen leren om met respect voor elkaar om te gaan en ieder in zijn waarden te laten. Maar ook met materialen en omgeving leren kinderen om hier met respect mee om te gaan. Zo leren we dat ieder kind zelf mag spelen met wat hij/zij wilt en dit mag doen zonder dat iemand anders dat raar vind of moet lachen. Er word geleerd om dankjewel en alsjeblieft te zeggen als je iets wilt geven of je krijgt iets van iemand. Er word geleerd om niet met het speelgoed te gooien en om materialen en omgeving binnen en buiten netjes achter te laten. Op deze manier worden er in kleine simpele stapjes geleerd wat normen en waarden zijn en hoe we elkaar respecteren in de maatschappij.
GEZONDE VOEDING
“Alles wat je aandacht geeft groeit”. Kinderen hebben goede bouwstenen nodig om te kunnen groeien.
Bij 't Kleine huis gastouderopvang vinden we gezonde en verantwoorde voeding belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Om te kunnen spelen, rennen, denken en groeien. De kinderen krijgen zoveel mogelijk gezonde en gevarieerde voeding, waarbij er wordt gelet op minder suiker en zout, voldoende fruit en groente. Samen eten en drinken heeft ook een sociale functie. Het is een gezellig moment waarbij er aandacht is voor iedereen maar ook een moment van rust. Alle momenten dat we eten en drinken zal met elkaar aan tafel zijn. Waar mogelijk helpen de kinderen met het dekken en afruimen van de tafel en het klaarmaken van het eten en drinken.
Naast dat er veel fruit en groente word aangeboden, zorgt 't Kleine huis gastouderopvang ook voor een gevarieerde en verantwoorde lunch en tussendoortjes. Denk hierbij o.a. aan bruin brood, margarine, 100% pindakaas, appelstroop, fruitspread, zuivelspread, ham, kipfilet, hamworst, ontbijtkoek, volkoren cracker, rijstwafel, soepstengel, biscuit, lange vinger, maisstengel. Verder drinken de kinderen bij de lunch thee, melk of water en als tussendoortje krijgen de kinderen roosvice vruchtenmix siroop.
Aan tafel moet het gezellig en leuk blijven. Kinderen worden dan ook niet gedwongen om te eten, wel stimuleer ik als gastouder het kind voldoende te laten eten. Dit kan bijvoorbeeld door kleinere porties aan te bieden en door de kinderen mee te laten kiezen wat ze graag willen eten op hun brood. Doordat het aanbod van broodbeleg verantwoord en gevarieerd is kan ik dit de kinderen aanbieden. Als gastouder hou ik mede in de gaten dat kinderen niet telkens hetzelfde beleg kiezen.